Erasmushogeschool Brussel wint award Europese Commissie met intergenerationeel project

04/06/2017 - 22:14

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) ontvangt van de Europese Commissie de generations@school-award. Deze award beloont een innovatief en creatief project dat de solidariteit tussen de generaties bevordert. Het EhB-studentenproject ‘Wijsheid verjaart niet’ laat kinderen tussen 8 en 12 jaar actief samenwerken met bewoners van een woon- en zorgcentrum.

Het project van de Lerarenopleiding (Lager Onderwijs) loopt al sinds 2006 in samenwerking met het woon- en zorgcentrum Sint-Jozef vzw en de vrije basisschool De 5-Sprong in Moerzeke. ,,De studenten van het tweede deeltraject werken jaarlijks een project uit waarin leerlingen van de 2de en 3de graad en de bewoners van het woonzorgcentrum actief samenwerken om een 'mysterie' op te lossen'', vertelt EhB-projectcoördinator Inge De Paepe. ,,De studenten vinden dit een enorm leerrijke ervaring. Binnen dit project voelen ze aan dat lesgeven een echt maatschappelijk gebeuren is.''

Meermaals bekroond

Het project werd recent al meermaals bekroond. Op Koningsdag (15 november) maakten de leden van Kamer en Senaat, in aanwezigheid van de koninklijke familie, kennis met ‘Wijsheid verjaart niet’. Het project werd namelijk als voorbeeld gekozen voor het jaarthema ‘actief ouder worden’. Later die maand ontving het project de Match-trofee op het EhB-onderzoeksevent Meet, Match & Create. In het kader daarvan werd een video gemaakt van ‘Wijsheid verjaart niet’.

In 2011 werd ‘Wijsheid verjaart niet’ geselecteerd voor een subsidie van de Belgacom Foundation. Met dat geld wordt nu een databank ontwikkeld met informatie over intergenerationeel werken. Dit met als doel het intergenerationeel contact nog meer tot een onderdeel te maken van de klaspraktijk.

Europees jaarthema

De wedstrijd generations@school werd uitgeschreven naar aanleiding van het Europees jaarthema 2012 dat de solidariteit tussen generaties wil bevorderen. Binnen deze wedstrijd is een jury van de Europese Commissie op zoek gegaan naar het meest innovatieve en creatieve intergenerationeel project in elke lidstaat van de Europese Unie. In totaal zijn er 27 Europese laureaten.

Meer info

Erasmushogeschool Brussel
EhB-coördinator intergenerationeel project

Inge De Paepe